Spaghetti z tuńczykiem

Ok. 40 dag makaronu spaghetti, puszka tuńczyka (200 g) w oliwie, 2 łyżki kaparów (najlepiej w soli) cebula, puszeczka filecików anchois, 3 dojrzałe pomidory, 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, łyżeczka świeżego oregano, pół szklanki białego wina, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól. 

1. Rozgrzać na patelni lekko oliwę, dodać pokrojoną drobno cebulę, a kiedy stanie się szklista, dodać odsączonego tuńczyka, filety anchois, po chwili dolać wino i dusić.
2. Pomidory obrać ze skórki, pokroić i dodać do sosu, dusić 10 minut. Dodać kapary oraz oregano.
3. W czasie, kiedy gotuje się sos zagotować wodę, wrzucić spaghetti, kiedy makaron jest al dente odcedzić i dodać do sosu, wymieszać.