Rolady cielęce z suszonymi pomidorami
Ok. 60 dag cielęciny z udźca, 2 plastry serapecorino, 12 średnich suszonych pomidorów, szklanka białego wina, mała cebula lub dymka, pół szklanki bulionu (może być cielęcy z kostki), 2 łyżki masła, sól.
1. Pokroić cielęcinę na 12 plasterków, lekko je zbić, posypać odrobiną soli.
2. Na każdym kawałku mięsa położyć suszonego pomidora i kawałek sera pecorino. Zwinąć roladki.
3. Na patelni rozgrzać oliwę z pokrojoną cebulą i podsmażyć na niej roladki po czym zdjąć z patelni cebulę nie dopuszczając do jej zrumienienia.
4. Do oliwy na patelni dodać masło, kiedy się rozpuści wlać białe wino i bulion. Gotować do zgęstnienia sosu.
Roladki doskonale smakują podane na warstwie rukoli, polane obficie sosem.