Pomidory zapiekane z sałatką ryżową

4 średnie pomidory, garść listków bazylii, łyżka siekanego świeżego oregano, dymka, 2 torebki (do gotowania) długoziarnistego ryżu, łyżka solonych kaparów , 6 filetów anchois, 2 grubsze plasterki szynki, szklanka pokrojonego w drobną kostkę ementalera, 2 kopiaste łyżki startego parmezanu, 5 łyżek oliwy

1. Ściąć górną część pomidorów, łyżeczką usunąć miąższ pozostawiając grube mięsiste ścianki pomidorów. Posolić.
2. Ugotować w dużej wodzie ryż, odsączyć.
3. Szynkę pokroić w bardzo drobną kostkę, anchois posiekać.
4. W miseczce wymieszać ryż, posiekaną szynkę, anchois, opłukane z soli kapary, usunięty uprzednio z pomidorów miąższ, posiekane zioła, sery, posiekaną dymkę. Wymieszać, ponakładać farsz do pomidorów, nakryć odciętymi górnymi częściami, polać oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C na 20 minut.
Pomidory te można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno.