Pomidory zapiekane z sałatką ryżową
4 średnie pomidory, garść listków bazylii, łyżka siekanego świeżego oregano, dymka, 2 torebki (do gotowania) długoziarnistego ryżu, łyżka solonych kaparów , 6 filetów anchois, 2 grubsze plasterki szynki, szklanka pokrojonego w drobną kostkę ementalera, 2 kopiaste łyżki startego parmezanu, 5 łyżek oliwy
1. Ściąć górną część pomidorów, łyżeczką usunąć miąższ pozostawiając grube mięsiste ścianki pomidorów. Posolić.
2. Ugotować w dużej wodzie ryż, odsączyć.
3. Szynkę pokroić w bardzo drobną kostkę, anchois posiekać.
4. W miseczce wymieszać ryż, posiekaną szynkę, anchois, opłukane z soli kapary, usunięty uprzednio z pomidorów miąższ, posiekane zioła, sery, posiekaną dymkę. Wymieszać, ponakładać farsz do pomidorów, nakryć odciętymi górnymi częściami, polać oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C na 20 minut.
Pomidory te można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno.
Komentarze
Nie wyszło. Nie wiem dlaczego. 7 jaj, z czego gotowanych 6. Komplenta ciapka bez mozliwosci sklecenia tego w kotlet. Niby zmienilam troszke proporcje.. hmm sama nie wiem 🙂 Przynajmniej sie usmialam z mezem 🙂
Nam wychodzi. Zrobiliśmy test po przeczytaniu komentarza. I wyszło. Może beszamel był za rzadki? Ale dziękujemy, bo mieliśmy kolację z dawno nie używanego przepisu. Radzimy też trzymać się proporcji. Smacznego!