Podsmażane warzywa z dodatkiem tuńczyka
2 cukinie, strąk zielonej lub żółtej papryki, duża cebula, 4 pomidory, pól szklanki oliwy, ew. 4 łyżki białego wina, ząbek czosnku, pieprz, sól, 2 puszki tuńczyka w oleju.
1. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oliwy, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w plasterki cukinię i podsmażyć razem. Cukinię wyjąć z patelni.
2. Pokroić w kostkę papryki, podsmażyć na pozostałej po smażeniu cukinii oliwie. Wyjąć paprykę z patelni.
3. Na pozostałej oliwie podsmażyć posiekana cebulę, dodać obrane ze skórek pomidory. Poddusić, dodać cukinię i paprykę, ew. białe wino, sól, pieprz i dusić 5 – 10 minut.
4. Warzywa wyłożyć na półmisek, na wierzchu ułożyć odsączonego z oliwy tuńczyka.