Makaron z sosem z bakłażana

Ok. 40 dag makaronu rurki, 2 bakłażany, 4 duże dojrzałe pomidory, 3 łyżki kaparów, 2 ząbki czosnku, 2 gałązki bazylii, sól, 6 łyżek oliwy, 0,75 szklanki startego na tarce ususzonego oscypka. 

1. Pokroić bakłażany w kostkę o boku ok. 1 cm, włożyć do sitka, posolić i odstawić, aby odciekł gorzkawy sok.
2. W garnku rozgrzać oliwę usmażyć na niej na złocisto bakłażany, dodać pokrojone pomidory, czosnek poprzekrawany na połówki, pół szklanki wrzącej wody, kapary i porwaną palcami bazylię.
3. Dusić razem 15 minut.
4. W tym czasie zagotować wodę w garnku, ugotować tagliatelle, odcedzić i dodać do garnka z sosem, wymieszać.
5. Posypać potrawę startym oscypkiem i od razu podawać.