Makaron z grzybami
Niepełna paczka makaronu (rurki, krajanka, wstążki),
50 dag pieczarek lub grzybów leśnych, szklanka startego żółtego sera, 2 łyżki masła, cebula, pół szklanki śmietany, jajo, sól, pieprz. Do wysmarowania żaroodpornego naczynia: łyżka masła.
1. Ugotować makaron w dużej ilości wody, odcedzić.
2. Grzyby pokroić w plasterki.
3. Na maśle podsmażyć pokrojoną w plasterki cebulę, dodać grzyby i dusić, aż cały płyn wyparuje, dodać sól i pieprz.
4. Wymieszać makaron z grzybami, włożyć do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia.
5. Śmietanę wymieszać z jajem, polać zapiekankę, wierzch posypać startym serem.
6 Nagrzać piekarnik do 180 st C i 30 minut zapiekać makaron.