Kotlety z jaj na twardo
(6 porcji)
10 jaj, łyżka masła, łyżka mąki, szklanka mleka, sól, pieprz, 2 łyżki siekanego kopru lub szczypiorku
do panierowania: ok. pół szklanki tartej bułki
do smażenia: łyżka masła i 6 łyżek oliwy lub oleju
1. Ugotować na twardo 8 jaj. Ostudzić, obrać ze skorupek i posiekać.
2. W garnuszku rozpuścić łyżkę masła, dodać mąkę, mleko i ugotować gęsty beszamel.
3. Do beszamelu dodać posiekane jaja na twardo oraz dwa jaja surowe, szczypior lub koper, doprawić solą i pieprzem.
4. Formować nieduże kotlety, obtaczać w tartej bułce i smażyć na mieszance masła z olejem, rumieniąc z obu stron.
Komentarze
A czy fetę należy dodać do masy jajeczno- warzywnej czy posypać całość przed włożeniem do piekarnika?
Tak, fetę dorzucić do masy jajecznej. Przepraszamy za przeoczenie. Smacznego.
Nie wyszło. Nie wiem dlaczego. 7 jaj, z czego gotowanych 6. Komplenta ciapka bez mozliwosci sklecenia tego w kotlet. Niby zmienilam troszke proporcje.. hmm sama nie wiem 🙂 Przynajmniej sie usmialam z mezem 🙂
Nam wychodzi. Zrobiliśmy test po przeczytaniu komentarza. I wyszło. Może beszamel był za rzadki? Ale dziękujemy, bo mieliśmy kolację z dawno nie używanego przepisu. Radzimy też trzymać się proporcji. Smacznego!