Kotlety z wieprzowych polędwiczek

2 wieprzowe polędwiczki, 4 zielone papryki, 2 ząbki czosnku, 4 pomidory, 0,75 szklanki czerwonego wina, 0,75 szklanki oliwy, pieprz, sól. 

1. Podzielić polędwiczki na połowy, uformować przy pomocy tłuczka do mięsa owalne kotlety, posypać lekko solą i pieprzem.
2. Na rozgrzanej oliwie (2 łyżki) podsmażyć pokrojone w paski papryki, odłożyć.
3. Pomidory obrać ze skórki.
4. W garnku rozgrzać 3 łyżki oliwy, dodać rozdrobniony czosnek, pomidory, wino, nieco soli i pieprzu. Dusić co najmniej 10 minut. Dodać do sosu paprykę.
5. Kotlety usmażyć na rozgrzanej pozostałej oliwie. Na półmisku obłożyć sosem pomidorowo-paprykowym.