Kotlety jarskie
(4 porcje)
30 dag (czyli 2 i pół woreczka do gotowania) kaszy gryczanej, 2 marchwie, pietruszka, kawałek selera, 2 cebule, czerstwa kajzerka, 4 łyżki mleka, 3 jaja, 3 łyżki masła, 3 łyżki tartej bułki, 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek, sól, pieprz.
1. Wszystkie warzywa zetrzyj na tarce. Podsmaż na łyżce masła.
2. Cebule posiekaj drobno i podsmaż na łyżce masła.
3. Kaszę wysyp z woreczków, wraz z podsmażonymi warzywami ugotuj w 4 szklankach wody.
4. Namocz w mleku i następnie odciśnij kajzerkę.
5. Połowę kaszy i kajzerkę zmiel w maszynce lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków, dodaj żółtka, pozostałą kaszę, podsmażoną cebulę i koperek. Dobrze wymieszaj.
6. Ubij pianę z białek i dodaj do masy, jeszcze raz wymieszaj.
7. Formuj podłużne kotlety, panieruj je w tartej bułce i smaż z obu stron na złocisto.
8. Tuż przed podaniem kotletów podpiecz je w nagrzanym do 180 st C piekarniku przez około 10 minut.