Lody twarożkowe
40 dag twarożku homogenizowanego, 3 żółtka, 3 łyżki cukru – pudru, cukier waniliowy, 0, 75 szklanki mleka, pół tabliczki czekolady i 2 łyżki mleka.
1. Utrzeć żółtka do białości z cukrem pudrem.
2. Zagotować mleko z cukrem waniliowym, wlać do żółtek i wymieszać, po czym przelać z powrotem do rondelka, w którym zagotowało się mleko i podgrzewać, aż masa zgęstnieje. Nie zagotować! Ostudzić.
3. Twarożek utrzeć z dodawanym po trochu mleczkiem. Na koniec wymieszać z rozpuszczoną w mleku i następnie ostudzoną czekoladą.
4. Przełożyć do naczynia z pokrywką i wstawić do zamrażalnika. Od czasu do czasu zamieszać.
Do lodów tych można dodać posiekane orzechy lub rodzynki.