Białe ciasteczka
Półtorej szklanki mąki, 7 łyżek masła (15 dag) , 2 i pół tabliczki deserowej czekolady, półtorej szklanki cukru, 25 dag obranych ze skórki i zmielonych migdałów. Na polewę: 4 żółtka, 12 łyżek cukru pudru. Do posmarowania blaszki: łyżeczka masła.
1. Zetrzeć na tarce lub w malakserze na jarzynowej tarce czekoladę.
2. Ubić mikserem całe jajka, półtorej szklanki cukru i masło, dodać mąkę, czekoladę i migdały i wyrobić ciasto. Uformować je w wałek o przekroju 4 cm, zawinąć w folię spożywczą i oziębić w lodówce.
3. Wyjęte z lodówki ciasto pokroić na krążki grubości 1 cm, ułożyć na lekko posmarowanej masłem blaszce i upiec na złoto. Ostudzić.
4. Żółtka utrzeć do białości z cukrem pudrem, posmarować masą ciasteczka. odstawić do przesuszenia masy.