Krajanka z dżemem i pianką

Na kruche ciasto: 3 szklanki mąki, kostka (25 dag) masła, półtorej szklanki cukru, 7 żółtek, skórka z połowy cytryny.
Do ułożenia na wierzchu ciasta: około szklanki dowolnego dżemu (najlepiej lekko kwaskowego), 3 białka, szklanka cukru pudru, szklanka zmielonych orzechów lub migdałów. 

1. Z podanych składników wykonać kruche ciasto: najpierw przesiekać składniki nożem a następnie szybko zagnieść ręką. Włożyć w plastikowym woreczku do lodówki na godzinę.
2. Wyjęte z lodówki ciasto rozłożyć cienką warstwą na blaszce (co najmniej wielkości 30×35 cm).
3. Wierzch ciasta posmarować dżemem.
4. Ubić pianę z białek, pod koniec dodawać cukier puder i posiekane migdały lub orzechy. Pianą nakryć dżem, wyrównać piane nożem.
5. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C i wstawić ciasto. Piec około 15 minut.
Upieczone ciasto pokroić w kwadraty.