Reklama
Polityka_blog_top_bill_desktop
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot1
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot2
Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu

28.06.2009
niedziela

Makowy kruchy placek

28 czerwca 2009, niedziela,

Na spód: 25 dag herbatników lub jakichkolwiek kruchych ciastek, 6 łyżek masła, 1/3szklanki cukru pudru.
Na masę: puszka gotowej masy makowej, 3 białka, 3 łyżki rodzynek, łyżka miodu gryczanego, szklanka grubo siekanych orzechów włoskich.
Do posypania 2 łyżki cukru-pudru. 

1. Ciastka lub herbatniki włożyć do foliowej torebki i wałkiem rozkruszyć je.
2. Masło roztopić, dodać do pokruszonych herbatników wraz z cukrem i wyrobić ciasto. Wyłożyć ciastem tortownicę wielkości ok. 28 cm.
2. Przygotować masę: ubić sztywną pianę, dodać do maku wraz z orzechami i rodzynkami oraz miodem. Wymieszać.
3. Na spodzie rozłożyć masę makową, piec 30 minut w temperaturze 180 st C.
4. Po upieczeniu posypać cukrem-pudrem.

Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_mobile
Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_desktop