Reklama
Polityka_blog_top_bill_desktop
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot1
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot2
Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu

28.06.2009
niedziela

Babka ryżowo-serowa

28 czerwca 2009, niedziela,

Szklanka ryżu, szklanka mleka, pół szklanki wody, szczypta soli, 50 dag twarogu homogenizowanego, 4 jajka, szklanka cukru, 6 łyżek masła, cukier wanilinowy. Do wysmarowania formy: łyżka masła. 

1. Ugotować ryż w dużej wodzie, odcedzić, po czym zalać mlekiem i jeszcze chwilę gotować, do momentu kiedy mleko wsiąknie w ryż. Ostudzić.
2. W misce ucierać masło z dodawanym po trochu ryżem, serem i żółtkami oraz cukrem.
3. Ubić sztywną pianę, dodać wraz z cukrem wanilinowym do ryżu, dokładnie wymieszać.
4. Wysmarować masłem wysoką formę do zapiekania, wyłożyć do niej ryż z serem.
5. Piec około 35 minut.
Podawać na zimno lub na gorąco z dodatkiem soku owocowego.

Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_mobile
Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_desktop