Tort owocowy z kremem Chantilly

Na ciasto:2 szklanki mąki, pół szklanki śmietany 12-proc. 1 dag drożdży, łyżka cukru, pół kostki masła, starta na tarce skórka z cytryny. Do wysmarowania tortownicy: łyżka masła.
Na krem: szklanka doskonale ochłodzonej śmietany 30-proc., 2 białka, 2 łyżki cukru, odrobina cukru wanilinowego, ok. pół kg truskawek lub wypestkowanych wiśni. 

1. Wymieszać drożdże ze śmietaną i łyżką cukru. Mąkę przesiekać z masłami skórka cytrynową, po czym połączyć wszystkie składniki i krótko zagnieść. Odłożyć na 15 minut do lodówki.
2. Piekarnik nagrzać do 180 st C.
3. Ciasto rozwałkować na krąg nieco większy niż tortownica, rozłożyć je w wysmarowanej masłem tortownicy w taki sposób, aby zachodziło na boki. Ponakłuwać widelcem, upiec na złoto. Wystudzić.
4. Ubić śmietankę, osobno ubić białka, wymieszać obie pianki dodając cukier.
5. Na wystudzonym torcie ułożyć krem, posypać owocami i od razu podawać.