Reklama
Polityka_blog_top_bill_desktop
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot1
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot2
Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu

22.06.2009
poniedziałek

Krucho-drożdżowy placek z truskawkami

22 czerwca 2009, poniedziałek,

3 szklanki mąki, kostka masła, pół szklanki cukru-pudru, 2 dag drożdży, 4 jaja, 2 łyżki tartej bułki, 1 kg truskawek, półtorej szklanki cukru. Do posmarowania blaszki: łyżka masła. 

1. Wysypać na stolnicę lub do miski 2 szklanki mąki, dodać masło i przesiekać nożem.
2. Drożdże rozetrzeć na sucho ze szklanką mąki, dodać wraz z żółtkami do pozostałej usiekanej maki, zagnieść ciasto.. Ciasto to nie wymaga długiego wyrabiania, wystarczy rękami połączyć składniki.
3. Posmarować masłem płaską blaszkę wielkości ok. 25×35 cm, rozłożyć na niej rozwałkowane ciasto. Wstawić do piekarnika o temperaturze ok. 180 st C.
4. Kiedy wierzch się lekko zrumieni ciasto posypać tartą bułką i ułożyć na nim oczyszczone z szypułek truskawki. Ubić sztywną pianę, pod koniec dodać cukier i jeszcze chwile ubijać. Pokryć warstwą piany truskawki, wstawić do piekarnika i zapiekać, aż piana lekko się ozłoci.
Kroić dopiero po ostudzeniu.

Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_mobile
Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_desktop