Reklama
Polityka_blog_top_bill_desktop
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot1
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot2
Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu

22.06.2009
poniedziałek

Knedle z truskawkami

22 czerwca 2009, poniedziałek,

20 dag półtłustego białego sera, szklanka z dobrym czubek mąki krupczatki, żółtko, spora szczypta soli, mniej więcej pół szklanki mleka, ok. 50 dag truskawek.
Do polania: pół szklanki niskoprocentowej śmietany lub jogurtu i cukier. 

1. Biały ser dokładnie rozdrobnić widelcem, dodać żółtko, mękę i mleko, w takiej ilości, aby udało się zagnieść ciasto.
2. Truskawki umyć, dokładnie osuszyć, oberwać szypułki.
3. Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm, wycinać szklanką krążki, układać na każdym truskawkę i dokładnie nią oblepiać owoc.
4. Zagotować w garnku 3-4 litry osolonej wody i wrzucać knedle, gotować 3 do 4 minut. Wyjmować łyżką cedzakową.
5. Osobno podać śmietanę lub jogurt i cukier.
Zamiast śmietany lub jogurtu doskonale smakuje także roztopione masło.

Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_mobile
Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_desktop