Reklama
Polityka_blog_top_bill_desktop
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot1
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot2
Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu

15.06.2009
poniedziałek

Sznycle zapieczone w sosie

15 czerwca 2009, poniedziałek,

4 sznycle cielęce lub z piersi indyka, 2 łyżki oleju, 3/4 szklanki rosołu wołowego (z kostki), 4 plasterki żółtego sera. Na sos: 2 pomidory, cebula, 4 łodygi selera naciowego, po łyżeczce siekanych świeżych ziół: bazylii i tymianku, ząbek czosnku, szczypta ostrej papryki, sól, pieprz. 

1. Przygotować sos: cebulę posiekać, dodać pokrojone na centymetrowe kawałki łodygi selera, wlać rosół i dusić 6-8 minut.
2. Dodać obrane ze skórki i pokrojone na kawałki pomidory, dodać tymianek i dusić około 15-20 minut.
3. Dodać posiekany czosnek i bazylię, zmiksować sos, dodać ostrą paprykę.
4. Sznycle zbić tłuczkiem do mięsa, posolić i posypać pieprzem, obsmażyć na oleju z obu stron.
4. Wylać sos do żaroodpornego naczynia, na sosie poukładać sznycle, na nich żółty ser i zapiekać 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 st C.

Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_mobile
Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_desktop