Sznycle zapieczone w sosie
4 sznycle cielęce lub z piersi indyka, 2 łyżki oleju, 3/4 szklanki rosołu wołowego (z kostki), 4 plasterki żółtego sera. Na sos: 2 pomidory, cebula, 4 łodygi selera naciowego, po łyżeczce siekanych świeżych ziół: bazylii i tymianku, ząbek czosnku, szczypta ostrej papryki, sól, pieprz.
1. Przygotować sos: cebulę posiekać, dodać pokrojone na centymetrowe kawałki łodygi selera, wlać rosół i dusić 6-8 minut.
2. Dodać obrane ze skórki i pokrojone na kawałki pomidory, dodać tymianek i dusić około 15-20 minut.
3. Dodać posiekany czosnek i bazylię, zmiksować sos, dodać ostrą paprykę.
4. Sznycle zbić tłuczkiem do mięsa, posolić i posypać pieprzem, obsmażyć na oleju z obu stron.
4. Wylać sos do żaroodpornego naczynia, na sosie poukładać sznycle, na nich żółty ser i zapiekać 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 st C.