Reklama
Polityka_blog_top_bill_desktop
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot1
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot2
Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu

8.06.2009
poniedziałek

Karp z makaronem i szpinakiem

8 czerwca 2009, poniedziałek,

Karp wagi około 1 kg lub pół kg filetów, 3 łyżki oleju lub oliwy, paczka szpinaku mrożonego lub pół kg świeżego, pół paczki makaronu (rurki, kokardki itp. ) łyżka masła, 2 łyżki mąki, szklanka śmietanki 12-proc., żółtko, sól, pieprz, ew. szczypta cynamonu (bardzo dodaje smaku).
Do wysmarowania żaroodpornego naczynia: łyżka masła

1. Rybę sprawić i wyfiletować, podzielić na porcje, posypać solą i mąką, usmażyć na rozgrzanym oleju lub oliwie.
2. Makaron ugotować w osolonej wodzie (al dente), odcedzić.
3. Szpinak mrożony rozmrozić, szpinak świeży posiekać, i w jednym i w drugim przypadku podsmażyć na maśle dodając sól i pieprz oraz ew. cynamon.
4. W wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu ułożyć kawałki karpia, na nim odsączony makaron i na wierzchu szpinak.
5. Wymieszać śmietankę z solą i żółtkiem, polać zapiekankę z wierzchu.
6. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 st C i zapiekać w nim rybę około 20 minut.

Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_mobile
Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_desktop