Paprykarz cielęcy

Ok. 50 dag cielęciny z łopatki, średnia cebula, łyżka masła, 2 łyżki oleju, łyżeczka mielonej słodkiej papryki, ząbek czosnku, pół szklanki śmietanki (może być 12-proc.), szklanka rosołu cielęcego z kostki, sól, pieprz. 

1. Cielęcinę pokroić na kawałki wielkości połowy pudełka zapałek.
2. Cebulę posiekać.
3. W garnku rozgrzać olej z masłem i podsmażyć na nim posiekana cebulę, dodać mięso i podsmażać mieszając, aż lekko się zrumieni, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wlać szklankę rosołu i dusić wszystko razem, aż mięso będzie miękkie. W trakcie gotowania doprawić do smaku dolą i pieprzem oraz mielona papryką.
4. Dodać do gotowej potrawy śmietankę i doprowadzić raz jeszcze do wrzenia.

Paprykarz doskonale smakuje z kładzionymi kluskami, które można dodać do sosu i podać w jednym naczyniu.