Dwa w jednym, czyli marchew z mięsem
Około pół kg marchwi (może być młoda, trzeba ją nieco krócej gotować) , 30 dag mięsa wieprzowego, 4 łyżki oleju lub oliwy do smażenia, 2 cebule, łyżeczka Vegety lub innej warzywnej przyprawy, łyżka octu jabłkowego lub innego owocowego, łyżka cukru, sól, pieprz.
1. Mięso (najlepsze byłyby polędwiczki lub schab środkowy) pokroić w kostkę o boku półtora na półtora centymetra.
2. Obsmażyć mięso na oleju. Wlać pół szklanki wody i dusić mięso 10 minut (lub w razie potrzeby nieco dłużej). Pod koniec dodać jak najdrobniej posiekaną cebulę
3. Marchew pokroić w nieco mniejszą kostkę (o boku centymetrowym), obgotować prawie do miękkości w wodzie lekko posłodzonej i posolonej. Odcedzić.
4. Dodać marchew do mięsa, doprawić solą i pieprzem, octem i Vegetą, dusić 10 minut wszystko razem.
Ta jednogarnkowa potrawa jest bardzo smaczna i właściwie ma nieoczekiwany smak. Jest wygodna, gdyż można wcześniej przygotować oba składniki a następnie tylko ze sobą wymieszać, chwilę poddusić i doskonałe danie z warzywnym dodatkiem gotowe.