Sałata z paskami marchwi i winegretem
Sałata lodowa lub zwykła, masłowa, 2 marchwie. Na sos: 6 łyżek oleju z pestek winogron, 2 łyżki octu balsamicznego, pół łyżeczki musztardy, pół łyżeczki miodu, sól, pieprz, ząbek czosnku.
1. Wszystkie składniki czosnku umieścić w słoiku z zakrętką typu twist i dokładnie wymieszać potrząsając..
2. Sałatę podzielić na listki i umyć, po czym osuszyć, najlepiej w suszarce do sałaty lub w dużym plastikowym worku, któremu obciąć rożki, tak, aby zostały 2-3 milimetrowe otworki (potrząsając workiem powodujemy, że przez otworki wycieka nadmiar wody). Przełożyć sałatę do dużej miski.
3. Marchew obrać i przy pomocy nożyka do obierania warzyw lub łopatki do serów pokroić długie cienkie paski. Paski marchwi dodać do sałaty.
4. Przed samym podaniem polać sałatę winegretem i wymieszać.