Kotlety z kurczaka i papryki
Podwójny filet z piersi kurczaka, 30 dag pieczarek, strąk czerwonej lub żółtej papryki, 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej, dymka, 3 jaja, 3 łyżki siekanej zielonej pietruszki, sól, pieprz, pół szklanki oleju.
1. Filet kurczęcy pokroić w drobną kostkę, posypać sola i pieprzem. Odstawić.
2. Pieczarki i cebulę posiekać, paprykę pokroić w drobną kostkę.
3. Na dwóch łyżkach oleju podsmażyć cebulę, dodać pieczarki, po chwili dodać pokrojoną paprykę. Usmażone odstawić do przestygnięcia.
4. Wymieszać mąkę, jajka, mięso, usmażone pieczarki z papryką, doprawić solą, pieprzem i siekaną zieloną pietruszką, wymieszać.
5. Na patelni rozgrzać pozostały olej, nabierać łyżką po trochu masy , formować kotlety i smażyć na złoto z obu stron.
Można panierować kotlety w tartej bułce, ale nie jest to konieczne.