Kokardki z boczniakiem w sosie pomidorowym

? kg boczniaków, 4 łyżki oleju lub oliwy z oliwek, pół puszki krojonych pomidorów w soku, sól, pieprz, kopiasta łyżeczka suszonego majeranku lub łyżka posiekanego świeżego, łyżka posiekanych liści świeżej bazylii, ok. 40 dag makaronu wstążki, 4 łyżki startego parmezanu lub innego twardego sera. 

1. Boczniaki pokroić w paski usuwając twarde nóżki.
2. W garnku rozgrzać olej, dodać pokrojone boczniaki i smażyć 5-6 minut.
3. Do podsmażonych boczniaków dodać krojone pomidory, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dusić 5 minut.
4. Do boczniaków z pomidorami wlać 4 szklanki wrzącej wody i suchy makaron. Mieszać do momentu zagotowania. Dusić pod przykryciem około 10 minut. Nie należy energicznie mieszać, jedynie pilnować, aby potrawa nie przywarła do dna.
5. Gotowe danie najlepiej podawać w garnku, w którym się gotowało, posypane siekanymi listkami bazylii.