Sznycle z ananasem i sosem pomidorowym

2 nieduże polędwiczki wieprzowe, puszka ananasa w zalewie lub 1 mały ananas, 6 dymek, 3/4 szklanki śmietany 22-proc., łyżka mąki, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, mały, jędrny pomidor, łyżeczka do kawy lub nieco mniej, w zależności od smaku, ziół prowansalskich, sól, pieprz, cukier. Do posmarowania formy: łyżka masła. 

1. Polędwiczki podzielić na 4 części każdą, lekko zbić tłuczkiem do mięsa, nadając owalny kształt. Posypać solą i pieprzem.
2. Pomidora pokroić w kostkę.
3. Ananasa obrać i pokroić w półplastry usuwając zdrewniały środek. Ananasa z zalewy osączyć, poprzekrawać na pół.
4. Dymkę posiekać wraz ze szczypiorem.
5. W posmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu ułożyć sznycle przekładając je ananasem, posypać siekaną dymką i kosteczkami pomidora.
6. Wymieszać śmietanę, koncentrat pomidorowy, 3 łyżki wody i łyżkę mąki, doprawić solą, cukrem i pieprzem. Sosem polać sznycle z ananasem.
7. Nagrzać piekarnik do 220 st C i zapiekać potrawę około 20 minut.
Jako dodatek polecam ryż.