Śledzie z marchewką

8 płatów śledziowych, szklanka białego octu winnego, 2/3 szklanki cukru, 10 ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 2 łyżeczki ziarenek gorczycy, 3 czerwone cebule, 3 marchwie, kawałek świeżego imbiru, pół korzenia chrzanu. 

1. Płaty śledziowe umyć lub lekko wymoczyć, osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym. Podzielić na dzwonka.
2. Zagotować ocet ze szklanka wody, zielem angielskim, gorczycą, liściem laurowym i cukrem. Ostudzić.
3. Cebulę pokroić w talarki, chrzan i marchew obrać i pokroić w plasterki, imbir obrać i pokroić na cienkie płatki.
4. W słoiku układać warstwami: śledzie i po kolei cebulę chrzan, marchew i imbir. Wlać zalewę. Powinna zakryć wszystkie składniki. Słoik zakręcić i wstawić do lodówki na 3 dni.