Schab z sosem tuńczykowym

1 kg wąskiego schabu środkowego, najlepiej bez kości, łyżka masła, łyżka oliwy z oliwek.
Na sos: puszka tuńczyka w sosie własnym, 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Niepełna szklanka majonezu, 4 łyżki odsączonych kaparów, 4-6 filetów anchois, sok cytrynowy, sól i pieprz do smaku. 

1. Schab obsmażyć na maśle z oliwą ze wszystkich stron, włożyć do brytfanny. Pół szklanki wody wlać na patelnię po smażeniu schabu, zagotować i przelać do brytfanny. Piec schab w temperaturze 200 st C około godziny. Ostudzić.
2. Przygotować sos: zmiksować odsączonego tuńczyka z filetami anchois, kaparami, majonezem, doprawić sokiem cytrynowym, solą i pieprzem.
3. Ostudzony schab pokroić w cienkie plasterki, ułożyć na okrągłym półmisku w taki sposób, aby jeden plasterek zachodził na drugi, polać sosem. Można po wierzchu posypać jeszcze dodatkowo kaparami.