Schab w musztardzie

2 kg schabu, słoiczek musztardy z całymi ziarenkami gorczycy, 8 łyżek oliwy, 3 łyżki czerwonego wina (można je zastąpić octem winnym) łyżka keczupu, spora szczypta ostrej papryki, sól, mielony pieprz

1. Schab umyć, osuszyć, posolić i odstawić.
2. Wymieszać oliwę z winem lub octem winnym, keczupem, musztardą, ostrą papryką, cukrem pieprzem. Mieszanką tą posmarować schab. Odstawić na 2 godziny, ale najlepiej na 4-5 godzin.
3. Mięso nieco oczyścić z marynaty, ułożyć na brytfannie. Wstawić do nagrzanego do 190 st C piekarnika. Piec polewając wytwarzającym się sosem oraz marynatą. Po niespełna 2 godzinach schab jest gotowy.

Smakuje doskonale zarówno na gorąco jak i na zimno.