Sałatka ze śledzi i czerwonej cebuli

8 płatów śledziowych (pojedynczych filetów), 2 małe czerwone cebule, 2 twarde słodkie jabłka, pół szklanki śmietany 30-proc., 3/4 szklanki tłustego twarożku homogenizowanego, sól, pieprz, szczypta cukru, łyżka posiekanego niezbyt drobno koperku. 

1. Filety śledziowe umyć, lub jeśli są zbyt słone wymoczyć w zimnej wodzie. Wytrzeć papierowym kuchennym ręcznikiem. Pokroić w ukośne kawałki.
2. Śmietanę mocno schłodzić i ubić ręcznym mikserem.
3. Czerwone cebule pokroić w krążki, jabłko obrać i po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w plasterki.
4. Wymieszać bitą śmietanę z twarożkiem, pokrojoną cebulą i jabłkiem, kawałkami śledzia, doprawić solą i pieprzem oraz szczyptą cukru. Po wierzchu sałatkę posypać siekanym koperkiem.