Jajeczna zapiekanka

8 jaj, 2 woreczki ryżu do gotowania, 50 dag pieczarek, łyżka masła, cebula, pojemnik śmietany 12-proc. łyżka mąki, szklanka utartego żółtego sera, pieprz, sól.
Do wysmarowania naczynia żaroodpornego: łyżka masła. 

1. Ryż ugotować w woreczkach, po czym wysypać go do miseczki i wymieszać widelcem.
2. Jaja ugotować na twardo, czyli 10 minut, lub nie do końca na twardo, czyli 8 minut, ostudzić, obrać.
3. Umyte pieczarki pokroić w cienkie plasterki, usmażyć z posiekaną cebulą na maśle, kiedy zmiękną, posypać mąką, dodać sól i pieprz. Na koniec dodać śmietanę i chwilę podgrzewać.
4. Posmarować masłem naczynie żaroodporne, ułożyć warstwę ryżu, na nim jaja, po wierzchu polać pieczarkowo-śmietanowym sosem, posypać startym serem i zapiekać w temperaturze 180 st C, aż wierzch zacznie się rumienić.