Zapiekany dorsz z Dalmacji

70 dag filetów z dorsza, 4 czerwone papryki, 4 łyżki oliwy z oliwek, 4 pomidory, 4 ziemniaki, 2 jajka, szklanka jogurtu naturalnego, pół szklanki startego na tarce sera żółtego, łodyga selera naciowego, 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, sól, pieprz. 

1. Filety umyć, osuszyć papierową kuchenną ściereczką i ułożyć w żaroodpornym naczyniu sowicie polanym oliwa.
2. Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić, pokroić w paski. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu na rybie.
3. Pomidory obrać ze skórki, pokroić w plasterki, ułożyć na papryce.
4. Ziemniaki obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w plasterki, ułożyć na pomidorach.
5. Jogurt wymieszać z jajami, serem startym, posiekaną zieloną pietruszką i posiekaną jak najdrobniej łodygą selera.
6. Piec w piekarniku nagrzanym do tempera tury 170 st C około 30-35 minut.