Rosół po australijsku

2 udka z kurczaka, 2 marchwie, pietruszka kawałek selera, por, cebula, liść laurowy, sól do smaku, 10 dag surowego boczku, ząbek czosnku, 2 pomidory, 2 łyżki mąki, szczypta przyprawy Cayenne i szczypta mielonej gałki muszkatołowej do smaku.
Jako dodatek: grzanki z dwóch kromek chleba. 

1. Mięso zalać 8 szklankami wody, dodać obrane i pokrojone na kawałki marchwie, pietruszkę, selera oraz pora i cebulę, sól i liść laurowy. Gotować rosół na niewielkim ogniu około półtorej godziny.
2. Boczek pokroić w małą kostkę, stopić.
3. Pomidory obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki i wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem dodać do boczku, chwilę smażyć, posypać mąką i smażyć dalej ok. 2 min..
4. Podsmażone pomidory z boczkiem połączyć z 6 szklankami przecedzonego rosołu, doprawić.
5. Mięso wyjęte z rosołu obrać z kości, pokroić w paski i dodać do zupy.
6. Chleb pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni. Grzanki podać w zupie lub w osobnym naczynku.