Placek serowy

25 dag masła, półtorej szklanki cukru, 4 jaja, 40 dag tłustego twarogu, 3 szklanki mąki, pojedynczy proszek do pieczenia, skórka i sok z całej cytryny, 10 dag posiekanych migdałów, 2 garście rodzynek, 6 kropli olejku waniliowego,
Do posypania: cukier puder.
Do wysmarowania formy: łyżka masła. Do posypania: łyżka tartej bułki. 

1. Utrzeć masło na puszystą masę, dodawać po trochu cukier i po jednym jajka oraz na koniec sok cytrynowy.
2. Do masy maślanej dodać roztarty lub zmielony twaróg i znów dokładnie utrzeć.
3. Do masy dodać make i proszek do pieczenia, bakalie i startą z cytryny skórkę oraz zapach waniliowy. Dokładnie wymieszać.
4. Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej tarta bułka formy (tortownicy) i piec godzinę w temperaturze 200 st C.
Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.