Zgadnij co gotujemy?(123)

Tym razem, ponieważ już myślę o wakacjach, wynajduję nieznane mi potrawy z różnych regionów, które swą nazwą zachęcają do poznania ich smaku w naturalnych warunkach czyli w krajach ich pochodzenia. Najprzyjemniejsze są bowiem podróże w poszukiwaniu nowych smaków.

 

1 – Co to za danie – uziminu i skąd pochodzi?

 

2 – Gdzie podają i z czego robią sursadir hrutspungar, który uznawany jest za wyjątkowy delikates?

 

 

3 – Ma bor chyba nie ma przeciwników a gdzie to można zjeść i z jakich produktów powstaje?

 

Aby poznać smak tych dań trzeba spakować walizki i pojechać w różne strony globu. Ale najpierw należy odpowiedzieć na te trzy pytania i szybko przesłać je na adres internet@polityka.com.pl  Tym razem nagroda zostanie z pewnym opóźnieniem ponieważ nie ma mnie w kraju (zapowiadana wyprawa do Górnej Adygi) a także książka „Wędrówka po stołach Europy” jeszcze nie dotarła z odległej drukarni do Warszawy. Ja wracam  jutro a książka…podobno też wkrótce. W każdym razie jest już w drodze.