Postna babka ziemniaczana

1 kg ziemniaków, 3 cebule, 20 dag pieczarek, 3 jaja, 4 łyżki oleju, 3 łyżki tartej bułki, majeranek, pieprz, sól, łyżka masła, tarta bułka do wysypania formy.

1. Ziemniaki utrzeć na tarce: połowę na drobnej, drugą zaś połowę na jarzynowej.
2. Na oliwie podsmażyć pokrojoną drobno cebulę i pieczarki.
3. Wymieszać starte ziemniaki z jajami, usmażonymi pieczarkami z cebulą oraz 3 łyżkami tartej bułki, solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wymieszać.
4. Duże okrągłe naczynie żaroodporne lub inna formę wysmarować masłem, wysypać dokładnie tarta bułką, wyłożyć do niej masę ziemniaczaną. Wygładzić wierzch.
5. Piec godzinę i kwadrans w temperaturze 150 -160 st C.

Babka jest doskonała z sosem pomidorowym lub grzybowym ale doskonale można ją także podawać z dodatkiem jogurtu naturalnego lub bez żadnych dodatków.