Kurczak z porami i curry

4 udka kurczęce, 3 pory, mała cebula, niepełna szklanka śmietany (12-proc), 2 łyżki łagodnej przyprawy curry, 2 łyżki masła, 3 łyżki oleju, łyżeczka mąki ziemniaczanej, 2 szklanki bulionu drobiowego (może być z kostki), sól, cukier, łyżka siekanej zielonej pietruszki. 

1. Udka natrzeć solą i pieprzem.
2. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć mięso, przełożyć do brytfanny, zalać bulionem i wstawić do piekarnika na co najmniej 40 minut, w temperaturze 200 st C.
3. Pokroić białą część porów, podsmażyć na maśle, dodać pół szklanki bulionu i dusić 10 minut. Przełożyć do porów upieczone już udka.
4. Wymieszać śmietanę z mąką ziemniaczaną, przyprawa curry i pozostałą szklanką bulionu wlać do brytfanny od pieczenia kurczaka, zagotowywać. Polać sosem kurczaka z porami.