Karp nadziewany kaszą i grzybami

Karp wagi do 1,20 kg, woreczek kaszy gryczanej do gotowania, 5 suszonych grzybów, 4 łyżki masła, cebula, szklanka śmietany, sól, pieprz.

1. Grzyby umyć, zalać zimną wodą, odstawić na godzinę, po czym ugotować do miękkości, ostudzić i pokroić w paski.
2. Kaszę ugotować i wysypać z woreczka.
3. Cebulę posiekać, zeszklić na 2 łyżkach masła, dodać pokrojone grzyby i kaszę, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
4. Karpia sprawić, wytrzeć kuchennym papierowym ręcznikiem, posolić.
5. Napełnić farszem rybę, zeszyć bawełnianą nicią, ułożyć w wysmarowanej brytfannie, poukładać na rybie pozostałe masło podzielone na kawałeczki. Piec w temperaturze 180 st C około 30 minut, często polewając wytapiającym się tłuszczem.
6. Upieczonego karpia zalać śmietaną z dodatkiem soli i pieprzu. Kiedy śmietana zawrze, po 5-10 minutach podawać karpia.