Zgadnij co gotujemy?(119)

Po raz kolejny próbuję sił w zagadkach wiążących literaturę i kuchnię. Mam nadzieję, że tym razem obędzie się bez kompromitacji i to Wy będziecie musieli podać odpowiedzi a nie ja wydrukuję je przed czasem. Oto pytania:
1 – Niemiec, gdańszczanin, laureat Nagrody Nobla, napisał wspaniałą książkę, której tytułem jest imię pewnej bardzo smacznej ryby pływającej także i w Bałtyku. Jaki to tytuł?
2 – Antoni Czechow napisał niezwykle smakowite opowiadanie niemal w całości poświęcone opisowi bogato zastawionego stołu, w którym o ulubionych smakołykach rozmawiają dwaj prawnicy. Jaki tytuł nosi to opowiadanie?
3 – Mało który poeta zajmował się naszą ulubioną tematyką. Ale czasami. Kto jest autorem tych słów:
 „Zrób pulpety, posyp pieprzem,
Majerankiem i pietruszką,
Jak dyktuje ci serduszko.
Dodaj imbir, dosyp soli
I na talerz kładź do woli,
By się goście czuli zdrowo,
Podaj czystą wyborową.”
Kto zna dobre odpowiedzi ten przy komputerze siedzi. I wysyła list na adres  internet@polityka.com.pl   A kto pierwszy ten lepszy. I ten otrzyma nagrodę. Jest to książka, o której już tu pisałem – „W kuchni u Kręglickich” napisana przez rodzeństwo restauratorów Agnieszkę i Marcina a zilustrowana przez Mikołaja Grynberga. W dodatku z autografami autorów. Warto więc o nią powalczyć.