Schab bakaliowy
1 kg schabu, 2 szklanki bulionu z kostki, szklanka czerwonego wina lub łyżka soku cytrynowego, 3 łyżki oliwy z oliwek, pół szklanki rodzynek, 2 łyżki obieranych ze skórki migdałów krojonych w słupki, łyżka migdałów w płatkach, sól, pieprz, na czubek łyżeczki do kawy cynamonu.
1. Mieso posypać pieprzem i solą.
2. Rozgrzać na patelni oliwę, obsmażyć na niej schab ze wszystkich stron.
3. Ułożyć mięso w brytfannie, dodać rodzynki i oraz szczyptę cynamonu, wlać bulion i wino lub sok cytrynowy. Dusić pod przykryciem około godziny.
4 Odlać sos do małego garnuszka, dodać do niego płatki migdałowe, gotować 5 minut.
5. Migdały krojone w słupki uprażyć na suchej patelni.
Schab podawać posypany prażonymi migdałami z sosem rodzynkowo-migdałowym.