Zupa pomidorowo-selerowa

Puszka krojonych pomidorów, średni seler, łyżka masła, marchew, pietruszka, por , 2 cebule, kostka rosołu cielęcego lub drobiowego, sól, pieprz cukier do smaku, na koniec łyżeczki suszonego cząbru. 

1. Rozgrzać w garnku łyżkę masła, dodać posiekaną jedną cebulę i chwilę dusić, dodać pomidory z puszki i starty na tarce lub drobno pokrojony seler. Dusić pod przykryciem co najmniej 20 minut.
2. Marchew, pietruszkę, cebulę i por umyć, pokroić na kawałki i ugotować wraz z 3 szklankami wody. Wywar przecedzić, zalać nim uduszone pomidory z selerem, zmiksować zupę, doprawić solą, cukrem, pieprzem i cząbrem do smaku.
Zupę można zaprawić także kilkoma łyżkami jogurtu naturalnego lub słodkiego mleka. Jako dodatek doskonale smakują słone paluszki lub grzanki.