Reklama
Polityka_blog_top_bill_desktop
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot1
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot2
Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu

25.01.2009
niedziela

Gotowane pstrągi w sosie śmietankowym

25 stycznia 2009, niedziela,

4 duże filety z pstrąga, 4 duże marchwie, 2 cykorie, pół selera, duży por, szklanka śmietanki 30 -proc. szklanka śmietanki – 12 proc., łyżka masła, sól, pieprz. Do posypania: łyżka siekanej zielonej pietruszki. 

1. Marchew i seler obrać, pokroić w słupki; cykorie obrać z wierzchnich listków i pokroić w paski, również białą część pora pokroić w cienkie paski.
2. Zagotować 4 szklanki osolonej wody, wrzucić warzywa, po 3 minutach wyjąć przy pomocy cedzakowej łyżki. Wywar pozostawić.
3. Na rozgrzane masło wrzucić osączone dokładnie warzywa i podsmażyć. Zalać warzywa obydwoma rodzajami śmietanki i dusić, aż sos zgęstnieje, dodać sól i pieprz do smaku.
4. Filety z pstrąga umyć, wywar pozostawiony po gotowaniu warzyw zagotować i do wrzącego włożyć filety, gotować 15-20 minut na bardzo małym ogniu.
5. Ułożyć filety na półmisku, zalać gorącym sosem śmietankowym z warzywami.

Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_mobile
Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_desktop