Sałatka z buraków

6 średnich ugotowanych lub upieczonych w całości burakó1), 4 kiszone ogórki, 2 łyżki oleju z pestek winogron, łyżeczka siekanego koperku, ząbek czosnku, kilka kropel soku z cytryny do smaku. 

1. Ugotowane lub upieczone buraki obrać ze skórki, pokroić w kostkę (tak jak kroi się jarzyny na sałatkę jarzynową).
2. Obrać ogórki, pokroić w taką samą kostkę jak buraki.
3. Wymieszać buraki z ogórkami, dodać olej z pestek winogron, siekany koperek, pokrojony drobno lub przeciśnięty przez praskę czosnek, sok cytrynowy, starannie wymieszać i odstawić na kilka minut. Można według gustu doprawić także odrobiną soli i cukru.

Sałatkę tę można przechować (w szczelnie zamkniętym naczyniu ze względu na silny aromat) nawet parę dni.
Sałatka z buraków jest szczególnie doskonała do pieczeni wieprzowej i kotletów mielonych.