Potrawka z ryby i porów

50 dag filetów z soli lub pangi, por, 15 dag pieczarek, pół szklanki kwaśnej śmietany 18-proc., sól, pieprz, 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki. Uwaga! w wersji tej potrawy dla dorosłych dodatkowo jeszcze pół szklanki wytrawnego białego wina. 

1. Filety rybne pokroić w kilkucentymetrowe kostki, por w cienkie paski.
2, Masło rozgrzać w garnku dodać rybę i pory, dusić około 10 minut.
3. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki, dodać do duszącej się ryby z porem, jeśli używamy wina, można je właśnie teraz wlać i dusić całość jeszcze 5 minut.
4. Doprawić potrawę śmietaną, solą i pieprzem, posypać obficie siekana zieloną pietruszką.
Potrawę tę można podawać zarówno z ziemniakami z wody jak i ryżem.