Wigilijny piernik

50 dag mąki, 5 jaj, 8 łyżek masła (10 dag), 25 dag miodu, łyżeczka proszku do pieczenia, przyprawa do piernika, półtorej szklanki cukru pudru oraz rodzynki, migdały, posiekane suszone śliwki i orzechy w ilości około szklanki łącznie. 

Do posmarowania formy: łyżka masła.
1. Utrzeć żółtka z masłem i cukrem na puszystą masę.
2. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, wlać miód i przyprawę do piernika.
3. Ubić sztywną pianę, dodać do ciasta wraz z bakaliami, wymieszać ostrożnie ale dokładnie.
4. Wysmarować masłem 2 foremki tzw. cwibakówki lub jedną szerszą, wylać ciasto i piec mniej więcej godzinę w temperaturze 180 st C.
Ostudzone pierniki można polać rozpuszczona czekoladą lub gotową polewą czekoladową.