Wigilijny piernik
50 dag mąki, 5 jaj, 8 łyżek masła (10 dag), 25 dag miodu, łyżeczka proszku do pieczenia, przyprawa do piernika, półtorej szklanki cukru pudru oraz rodzynki, migdały, posiekane suszone śliwki i orzechy w ilości około szklanki łącznie.
Do posmarowania formy: łyżka masła.
1. Utrzeć żółtka z masłem i cukrem na puszystą masę.
2. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, wlać miód i przyprawę do piernika.
3. Ubić sztywną pianę, dodać do ciasta wraz z bakaliami, wymieszać ostrożnie ale dokładnie.
4. Wysmarować masłem 2 foremki tzw. cwibakówki lub jedną szerszą, wylać ciasto i piec mniej więcej godzinę w temperaturze 180 st C.
Ostudzone pierniki można polać rozpuszczona czekoladą lub gotową polewą czekoladową.
Komentarze
Drogi Panie Piotrze,
wyglądam świątecznej paczki AD2009… tymczasem pytanie o piernik „ubiegłoroczny”. Czy lepiej przygotować go z dużym, czy z niewielkim wyprzedzeniem? A może najlepszy na świeżo, pieczony dzień przed Wigilią?
Wyczekując smakołyków, z już pachnącej świątecznie kuchni pozdrawiam KM
Drogi Panie Piotrze,
wyglądam świątecznej paczki AD2009… tymczasem pytanie o piernik „ubiegłoroczny”. Czy lepiej przygotować go z dużym, czy z niewielkim wyprzedzeniem? A może najlepszy na świeżo, pieczony dzień przed Wigilią?
Wyczekując smakołyków, z już pachnącej świątecznie kuchni pozdrawiam KM
Paczka świąteczka już przygotowana do wysyłki. Lada dzień pocztylion (elektroniczny oczywiście) ją podrzuci. A piernik przygotowywać należ na dwa – trzy dni przed podaniem na stół. My bedziemy piekli w poniedziałek przedświąteczny. I tak też radzimy innym.
Paczka świąteczka już przygotowana do wysyłki. Lada dzień pocztylion (elektroniczny oczywiście) ją podrzuci. A piernik przygotowywać należ na dwa – trzy dni przed podaniem na stół. My bedziemy piekli w poniedziałek przedświąteczny. I tak też radzimy innym.