Staropolski krem z borowików
Dużą bulwa selera, 6 dużych suszonych borowików, 2 szklanki bulionu warzywnego z kostki, pół szklanki dobrej gęstej śmietany, żółtko, szczypta suszonego lubczyku, spora szczypta startej gałki, sól, pieprz, łyżeczka drobniutko posiekanej zielonej pietruszki.
1. Borowiki umyć, namoczyć w przeddzień w półtorej szklanki przegotowanej letniej wody. Następnego dnia ugotować. Ostudzić, grzyby pokroić w cienkie paseczki.
2. Seler obrać, pokroić w plasterki, zalać bulionem warzywnym, dodać lubczyk i gotować 30 minut. Lekko ostudzić, zmiksować. Połączyć z wywarem z grzybów.
3. Do zupy dodać pokrojone w paski grzyby, zagotować doprawiając solą, gałka muszkatołową i pieprzem.
4. Połączyć śmietanę z żółtkiem, wlewać do gorącej zupy mieszając. Zagrzać, ale już nie gotować.
Podając posypać siekaną zieloną pietruszką.