Tort makowy

Na ciasto: 10 łyżek maku, 5 łyżek mąki, 8 łyżek cukru pudru, 6 żółtek, 3 białka, 2 łyżki rumu, szklanka zmielonych migdałów, 2 garście rodzynek, ew. na koniec łyżeczki mielonego cynamonu.
Do wysmarowania torownicy: łyżka masła
Na krem: 4 cytryny, 2 żółtka, szklanka cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżka masła. 

Przygotować ciasto:
1. Mak zalać szklanką wrzątku i gotować 5 minut, odsączyć, zemleć dwu- lub trzykrotnie w maszynce do mięsa.
2. Rodzynki namoczyć w rumie.
3. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać zmielone migdały, namoczone w rumie rodzynki, mak, następnie mąkę i ubite na sztywna pianę białka. Kto lubi może teraz dodać cynamon. Wymieszać.
4. Przełozyć makowe ciasto do wysmarowanej masłem tortownicy (średnicy 24 cm). Piec 35 minut w temperaturze 175 st C. Wyjęte z piekarnika ciasto ostudzić w tortownicy.
Przygotować krem:
5. Cytryny umyć, sparzyć wrzącą wodą, otrzeć skórkę z jednej z nich, wszystkie wycisnąć.
6. Połączyć 3/4 szklanki soku cytrynowego ze szklanką wody, dodać cukier, masło i skórkę cytrynową. Zagotować, dodać wymieszaną z odrobiną wody mąkę ziemniaczaną, gotować do zgęstnienia.
7. Wymieszać żółtko z odrobiną ciepłej jeszcze masy, dodać do pozostałej i wymieszać. Ostudzić.
8. Zimny już placek makowy rozkroić na dwa krążki, posmarować kremem, złożyć oba krążki. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Wierzch można polukrować (mieszając cukier-puder z wkraplanym po trochu sokiem cytrynowym) lub posypać cukrem pudrem.
Uwaga, ważne! Można zamiast kremu cytrynowego przygotować krem czekoladowy: kostkę masła utrzeć na gładką masę, 2 jajka ubić na gęsta piankę z 6 łyżkami cukru. Kiedy na ubijanej masie jajecznej ukazują się wyraźne i trwałe kręgi – połączyć masło ucierając powoli z masą jajeczną. Dodać na koniec 2 łyżki ciemnego kakao.