Sernik z makiem

Na ciasto: 2 niepełne szklanki mąki, 20 dag masła, 5 czubatych łyżek cukru, cukier waniliowy, jajko, szczypta soli, pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Do posmarowania blaszki: łyżka masła.
Na masę serową: 1 kg białego tłustego sera, 5 czubatych łyżek cukru, 5 łyżek soku z cytryny, 4 jajka, torebka budyniu waniliowego, 10 dag rodzynek.
Na masę makową: 25 dag mielonego maku (jeśli używamy mak nie mielony, trzeba go sparzyć i zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa), 4 kopiaste łyżki cukru, jajko, cukier waniliowy, pół szklanki mleka.
1. Zagnieść wszystkie składniki kruchego ciasta. W torebce plastikowej włożyć na 30 minut do lodówki.
2. Wymieszać mak z cukrem oraz cukrem waniliowym i jajkiem, wlać zagotowane mleko, wymieszać.
3. Przygotować masę serową: utrzeć twaróg z budyniem oraz cukrem, dodać rodzynki i sok z cytryny do smaku. Dodać żółtka, wymieszać.
4. Z białek ubić sztywną pianę i dodać ostrożnie mieszając do masy serowej.
5. Wysmarować masłem duża blaszkę z piekarnika.
6. Rozwałkować ciasto i ułożyć na blaszce.
7. Na kruchym cieście rozłożyć warstwę maku a na nim masę twarogową. Wygładzić wierzch.
8. Piec w temperaturze 175 st. C godzinę.